Særudstilling på Esbjerg Kunstmuseum

Afstand: 0.31 Km

 | +45 75 13 02 11 |  info@eskum.dk |  Esbjerg Kunstmuseum | 
Hvem er vi? Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Det er de grundlæggende spørgsmål, som særudstillingen på Esbjerg Kunstmuseum, Wunderkammer 3 - DNArt rejser. Det samlede projekt gentænker det almindelige format for en kunstudstilling ved både at inddrage erfaringer fra menneskets daglige liv og samarbejdspartnere fra helt andre fag end kunsthistorien. DNArt er således arrangeret sammen med DNA-forskere, som arbejder med at udvinde viden fra livets usynlige, men samtidig mest fundamentale byggesten. Men hvordan kan vi sanse og forstå de dele af virkeligheden, vi ikke kan se, og hvordan kan et fund af en lille knogledel eller en enkelt tand give os indsigt i menneskehedens evolutionshistorie?

Særudstillingen løber fra den 24. april 2021 til den 16. januar 2022.

For at søge mulige svar på disse svimlende spørgsmål er udstillingssalen omdannet til en hybrid mellem museum og laboratorium, der blandt andet byder på portrætter med levende hudceller, et hætteglas med en kunstners DNA og en skulpturel krydsning mellem en blæksprutte og celler fra en menneskelever. Ligesom Wunderkammer 1 og 2 er også den tredje udstilling i rækken en lystvandring drevet af nysgerrighed og overraskende opdagelser. Man vil således også kunne opleve et særligt samarbejdsprojekt mellem Esbjerg Kunstmuseum og den amerikanske kunstner Mark Dion, som var partner i Wunderkammer 2 – mirabilia. I løbet af udstillingsperioden 3D-printes knoglerne til et skelet af Homo Naledi, som levede i verdensarvslandskabet Cradle of Human Kind i Sydafrika for mellem 200 og 300.000 år siden. Knoglerne males i Dions signaturfarve Flourescent Glow Green og udstilles som en selvlysende installation, der vokser og ændres i løbet af udstillingsperioden.

I anledning af udstillingen har vi indbudt kunstnerne Stine Deja, Emilie Alstrup, Christian Skeel og Morten Skriver til et inspirationsmøde med DNA-forskeren Martin Sikora (A). I forlængelse heraf har de alle skabt helt nye værker. Udstillingen byder også på værker af to absolutte pionerer inden for ‘bio-kunsten’, amerikanerne Lynn Hershman Leeson og Suzanne Anker, samt installationer af Thomas Feuerstein (A), Gina Czarnecki (i samarbejde med John Hunt) (GB), Jaq Chartier (USA) og Heather Dewey-Hagborg (USA), som aktuelt markerer sig internationalt inden for feltet. Dertil kommer værker, der på vidt forskellige måder indeholder spor af DNA, af de to toneangivende danske kunstnere Morten Søndergaard og Thorbjørn Lausten samt en række værker fra museets potente samling – man kan desuden opleve værker af Max Ernst, Wilhelm Freddie, Richard Mortensen, Svend Wiig Hansen, Ejler Bille, Jørgen Hansen og Frodo Mikkelsen.

Wunderkammer 3 – DNArt er blevet til i nært samarbejde med lektor Martin Sikora, med professor Eske Willerslev på sidelinjen og med bidrag fra lektor Karina Krarup Sand. Alle er de DNA-forskere på Globe Institute, Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre under Københavns Universitet.

Opdateret af: Vadehavskysten, Ribe / Esbjerg  | info@vadehavskysten.dk
Særudstilling på Esbjerg Kunstmuseum Fotograf: Destination Vadehavskysten Copyright: Destination Vadehavskysten