FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Afstand: 21.82 Km

Hvad vil det sige at være på flugt? Hvilke mennesker gemmer der sig bag de tal, vi møder i medierne? Og hvad betyder ”hjem”? I FLUGT hører du historien om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har modtaget. Og du møder de flygtninge, der er kommet til landet i nyere tid.

FLUGT vil gøre de store tal og statistikker vedkommende ved at formidle det enkelte menneskes historie. Du vil komme med på en rejse på tværs af tid og sted, hvor du møder de mennesker, der har måtte sige farvel til alt det, de kendte og holdt af. Du følger dem under deres flugt og videre til ankomsten i Danmark frem til drømmen om en ny fremtid.

Verdenskendte BIG – Bjarke Ingels Group har med udgangspunkt i områdets historie designet FLUGT. I flygtningelejrens hospital, der oprindeligt bestod af 40 små syge- og operationsstuer, har arkitekterne skabt et helt nyt museum med otte store udstillingsrum. En smuk, svungen tilbygning binder de originale længder sammen til én helhed.

Oksbøllejren – Danmarkshistoriens største flygtningelejr

I slutningen af Anden Verdenskrig ankom mere end 250.000 civile tyskere til det besatte Danmark efter en dramatisk og voldsom flugt. I krigens sidste måneder gik Den Røde Hærs angreb på Nazityskland i høj grad ud over civilbefolkningen og fordrev millioner af tyskere fra deres hjem. Danmarkshistoriens største flygtningelejr, Oksbøllejren blev opført i 1945, og husede 35.000 flygtninge, da den var størst. Det er i dette område, museet nu ligger. Og det er her, både inde i museet og ude i plantagen, du vil opleve, hvordan livet i Oksbøllejren var.

Flygtninge til alle tider

Flygtningestrømme er ikke kun et historisk fænomen. I disse år oplever verden de største flygtningestrømme nogensinde. Krig og forfølgelse driver mennesker på flugt mod overlevelse, sikkerhed og nye hjem. Det er et emne, der er allestedsværende, og derfor er det ikke kun tidligere tiders flygtninge, du vil møde i FLUGT. I udstillingen FLYGTNINGE TIL ALLE TIDER møder du gennem stærke personfortællinger de flygtninge, der er kommet til Danmark i nyere tid fra blandt andet Rusland, Tyskland, Ungarn, Vietnam, Chile, Libanon, Iran, Bosnien, Syrien, Afghanistan og helt aktuelt Ukraine.

Lydvandring i den tidligere flygtningelejr

Udenfor museet kan du tage på vandring af lejrens originale stier og veje med en guide i ørene. I plantagen vil du opleve livet i lejren, som det var i 1946. Du vil blandt andet blive budt indenfor i Teather Oxbøl og møde nogle af beboerne i lejren. Bagefter kan du fortsætte din vandring til Flygtningekirkegården ved siden af museet, hvor op mod 1800 tyskere ligger begravet. Kirkegården besøges hvert år af op mod 20.000 efterkommere.Opdateret af: VisitVesterhavet  | turist@visitvesterhavet.dk
FLUGT set udefra Fotograf: Rasmus Hjortshøj
FLUGT set udefra Fotograf: John Randeris Copyright: John Randeris
Luftfoto af FLUGT Fotograf: Rasmus Hjortshøj
FLUGT set indefra Fotograf: Rasmus Hjortshøj